Съвместната противоминна група в Черно море, за създаването на която бе

...
Съвместната противоминна група в Черно море, за създаването на която бе
Коментари Харесай

Министър Тагарев и адм. Ефтимов разкриха кога ще заработи съвместната противоминна група в Черно море

Съвместната противоминна група в Черно море, за основаването на която бе подписано съглашение сред България, Румъния и Турция, може да проработи през април-май.

Това сподели през днешния ден във Варна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, съобщи Българска телеграфна агенция. Той посочи, че по повод готовността на екипите няма терзания, защото трите страни от дълго време работят в взаимни учения. Ефтимов напомни, че с цел да проработи действително групата, е нужно Турция да ратифицира съглашението. Министърът на защитата добави, че групата ще бъде отворена за присъединяване и за други съюзнически страни от НАТО, само че без кораби, защото интервенцията ще се осъществя съгласно разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо. Той акцентира, че сформирането на групата оказва помощ за понижаване на рисковете за корабоплаването. Тагарев добави, че командването на групата ще бъде на ротационен принцип. 

Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов уточни, че от една година военният флот не е работил по в действителност сигнал за плаващи морски мини. Получавани са сигнали, само че нито един от тях не е бил действителен. От началото на тази година не сме получавали сигнали, добави Михайлов. 

Ефтимов разяснява още, че един от целите, по които се работи сега, е модернизацията на Военноморската база във Варна. По думите му военното пристанище не е ремонтирано от десетилетия и е належащо да се основат условия за новите кораби на Военноморски сили. Вече има план за модернизирането въз основата и сега той се съгласува с разнообразни институции, добави Ефтимов.

Министър Тагарев и висшите офицери бяха посетители през днешния ден на откриването на новия дълбоководен комплекс във Висшето военноморско учебно заведение във Варна. Центърът дава опция за отработване на необятен набор морски избавителни интервенции и подготовката на силите на Военноморски сили, Военновъздушните сили и на специфичните елементи на армията. Басейнът е 12 на 25 метра, като дълбочината му доближава до пет метра. Съоръжението е снабдено с разнообразни системи и тренажори, в това число за генериране на талази и неестествен пушек. Сред гостите на откриването на центъра бяха министър председателят Николай Денков, депутати, офицери, представители на локалната и държавната власт, на морската общност.

След демонстрациите на новото оборудване министър Тагарев разяснява пред публицисти, че построяването на отбранителните качества включва и рационализиране на военното обучение. Според него комплексът на Висшето Военноморско учебно заведение (ВВМУ) е впечатляващ и би трябвало се мисли по какъв начин да бъдат подкрепени и другите военни учебни заведения в страната. Специална стратегия по тази тематика не сме създали, зависи от тяхната разпоредителност, разяснява министърът. 

За новите машини за Сухопътните войски Тагарев уточни, че има график за финансиране на този план, като страната ни е направила първата вноска. Той напомни, че всички заплащания по плана би трябвало да приключат през 2027 година, доставката на машините ще бъде в средата на 2028 година

Министърът сподели още, че идното обучение на НАТО „ Непоколебим бранител “ ще бъде извънредно огромно с прекачване на войски от Северна Америка към Европа. Сценарият планува отбранителни дейности в северната част на източния фланг на НАТО, а на наша територия все още не се планува наличие на непознати войски и осъществяване на дейни дейности, изясни министърът. По думите му България ще взе участие с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подкрепяне.

Тагарев акцентира, че наличие на наши военни в интервенцията в Аденския залив не се планува. Обсъжданият вид е страната ни да има офицери в щаба на интервенцията, които няма да са на място физически.

За идната ротация в държавното управление Тагарев уточни, че няма терзания и тя зависи от решението на политическите партии.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР